(ФОТО) Луѓе од цела Европа доаѓаат само за да ја видат оваа куќа во Хрватска

Во оазата на медитерански мириси и пеењето на птиците, недалеку од морето, на еден остров во Далмација е новоизградената вила, која е рапсодија на архитектонско и уметничко творештво. Сè што е тука во својата прекрасна убавина – скоро како од друг свет, далеку од грижи и градски врева, направени со само една цел, да ги исполни сите очекувања на познавачите на високи стандарди и хедонисти.

Оваа куќа во Европа се смета за архитектонско чудо, посетувана е и сликана од илјадници луѓе кои го посетуваат местото само за да ја видат.

Импресивната фасада во форма на дијаманти е дело на академскиот уметник со седиште во Белград, Саша Ивановиќ, создадена во соработка со сопственикот на куќата и дизајнерот. Создадена е форма која навидум е како макета, но всушност е уметничка инсталација која има директен ефект врз сетилата и емоциите.

Набљудувањето на куќата ќе ве однесе на чудни патувања и ќе ве одведе до мир и спокојство, ќе ве оддалечи од тешкиот секојдневен живот, ќе отсечете драгоцен дел од вашиот животен тек во служба на нешто вредно – го опиша делото на уметникот Ивановиќ, создадено во природата.

За потребите на фасадата, фирмата Кумал од Загреб разви специјални блокови од ЕПС материјал од кој Саша Ивановиќ и неговиот тим потоа испочитуваа скулпторски форми. Тој го моделирал материјалот против сенките на сонцето, мелејќи огромен бел дијамант, работејќи на тоа интензивно над еден месец и половина.

Специфичноста на вилата е дека секоја соба има поглед кон морето, а од некои соби и тераси можете да ги видите соседните острови или крајбрежјето. Куќата од 360 метри квадратни, која може да функционира како две одделни единици, е поставена на земјиште од 1100 квадратни метри и има 550 квадратни метри тераси на отворено.

Два големи базени од 40 метри квадратни ја дополнуваат атрактивноста. Во близина на плажата од камчиња до која се патуваоколу еден километар, со место за мал брод или глисер. Во околината нема соседни куќи и на гостите им е обезбедена приватност и мир. Под и над куќата има стар даб, затоа што во античко време имало полиња со плодна почва, а сега земјата е покриена со макија, одгледување дрвја, бор, даб…

Previous articleРоди ме мајко со ксмет и фрли ме на буниште – и се посреќи на девојката која пешачеше 20км до работа (ВИДЕО)
Next article(ВИДЕО) Непроценлива реакција на доставувач откако видел што го чека пред вратата на една куќа