Сокриле дека се родило бебе за Нова Година бидеќи било Ромче

Пратеникот од ромското национално малцинство во хрватскииот Сабор , Вељко Кајтази, објави дека болницата во Чаковец, заедно со претставници на округот Меѓумурје, ги прикриле фактите и ја измамиле јавноста за првороденото дете.

Тој тврди дека го игнорирале првороденото бебе и не кажале дека е Ромче. Сепак, во медиумите и на официјалната страница на канцеларијата на градоначалникот на Фејсбук, се објавени фотографии со родителите и детето родено подоцна. Пратеникот чека јавно извинување од одговорните што е можно поскоро.

– Се прашуваме зошто се сокриени информациите за првото родено Ромско дете и зошто ова семејство е прескокнато во традиционалните извештаи во медиумите за првородените деца?

Дали се плашите од ксенофобични реакции на луѓе на кои не би им било пријатно да слушнат информации за првородено Ромско дете? Дали има елементи на дискриминација и кршење на човековите права во вакви и слични ситуации ?, вели парламентарецот Вељко Кајтази.

Кајтази во интервју за телевизијата Н1 рече дека од округот Меѓумурје му се извиниле по телефон, но тој очекувал јавно извинување.

Previous articleЗБОГУМ МАРИН: Црвена Sвезда остана без капитенот, тој одлета кај Арапите (ФОТО)
Next articleКога се сака – се се може: Младите од тетовски и дијаспората изградија нов дом за загрозено семејство