Држава каде што Божиќ не се слави ниту на 25-ти декември ниту на 7-ми јануари

Од Русија до Етиопија Божиќ се празнува по грегоријанскиот календар кој е исто така и наш празник и се разликува од остатокот од светот.

Додека поголемиот број од земјите го слават Божиќ по грегоријанскиот календар од 1582-та година ние и понатаму го празнуваме по јулијанскиот календар кој го создал Јулиј Цезар од 45-те години на новата ера.

Тоа значи дека постои 13-дневна “дупка“ помеѓу двата календари па Божиќ во некои нации на поранешна СССР и Источна Европа се слави на 7-ми јануари.

Интересно е тоа што многу од православните земји како што се Грција, Кипар и Романија, прифатлив е ревидиран јулијански календар од 1923-та година по кој Божиќ се слави на 25-ти декември.

Оние кои го слават Божиќ по јулијанскиот календар се Македонија, Србија, Белорусија, Црна Гора, Казахстан, Русија, Еритреја, Грузија, Етиопија и Молдавија како и православниот народ во Украина, Израел и Египет.

Интересно е исто така тоа што постои уште еден датум, а да не е 25-ти декември и 7-ми јануари кога се одбележува Божиќ.

Во Ерменската апостолска црква Божиќ се слави на 6-ти јануари затоа што земјите како Ерменија и Либан не припаѓале на Римското царство што значи дека на нив не влијаел јулијанскиот па ниту грегоријанскиот календар.

Previous articleСе ,,кердосаа” партиите на албанската опозиција во Мекедонија – БЕСА даде зелено светло
Next article(ВИДЕО) Протече снимка од моментот на падот на авионот во Иран