Поразителен податок: Текстилните работници во Македонија се бетер од оние во Кина или Бангладеш

„Made in Europe” етикетата на облеката сугерира фер работни услови. Но, во Северна Македонија текстилните работници заработуваат милостина. Некои фирми поради тоа ги губат договорите со странските компании.

Платите на текстилните работници во Северна Македонија се помали и од оние во Кина или Бангладеш. Притоа, речиси немаат никакви права и работат во лоши услови.

Минатата година во Србија избувна скандал откако се дозна дека работниците во една текстилна фабрика биле принудени да носат пелени за да не ги напуштаат работните места. Некои македонски фирми поради тоа ги губат договорите со странските компании.

Македонка, некогашниот центар на југословенската текстилна индустрија со 9.000 вработени – фабрика која им припаѓа на вработените, директор кој заработува само малку повеќе од работниците. Фабричка градинка, работнички станови. Пропадна заедно со социјализмот- на почетокот на деведесетттите.

Целата сторија проследете ја на Дојче Веле на македонски јазик

Previous articleТажно, претажно – еве во која позиција биле најдени телата на Коби Брајант и неговата ќерка
Next articleЌе паднете од столче кога ќе видите која наша фолк пејачка е на насловна страна на Екран од 2003 година